To, co jíte, je daleko důležitější, než si myslíte. Výrazně to ovlivňuje nejen to, jak se dennodenně cítíte, ale také vaše dlouhodobé zdraví. Je tedy nutné a vhodné dobře zvažovat, co si dáváte na talíř, a pokud možno se vyhýbat potravinám, které prokazatelně vaše zdraví poškozují.
Nevhodné pečivo
Rozhodně neříkáme, že pečivo je špatné. Naopak, některé pečivo je velmi zdravé a ve vašem jídelníčku by nemělo chybět. Jenže je nutné pečlivě volit a také trochu rozumět tomu, z čeho se pečivo vlastně dělá. Vyhněte se zcela konvenčnímu bílému pečivu za pár korun. Má nejenom celkem špatnou výživovou hodnotu, ale obvykle i zbytečně vysoký obsah cukru, nebo různých dalších nežádoucích látek. Pokud pečivo, pak celozrnné, žitné, bez přidaných látek a z poctivého pekařství.
Sladké
Opět netvrdíme, že všechno sladké je špatné. Ale přemíra cukru je pro naše zdraví riziková. Lidské tělo samozřejmě cukry potřebuje a neobejde se bez nich. Pokud ale budeme konkrétnější, neměly by to být jednoduché cukry, ale naopak ty složitější – sacharidy. Ty můžeme čerpat třeba ze zmíněného celozrnného pečiva nebo z dalších zdrojů. Jednoduché cukry je naopak vhodné z jídelníčku eliminovat.
Slané
I přemíra soli je problém. A častokrát je to ještě daleko horší než u cukru. Sůl je totiž doslova ve všem, i ve sladkých pochoutkách. Čím méně soli budete používat, tím více svému zdraví prospějete. Ulevíte zejména játrům a ledvinám. Důvodem je především to, že sůl má jednu negativní vlastnost, a to takovou, že výrazně zadržuje vodu.
Uzeniny
Pokud byste se měli něčemu zcela v jídelníčku vyhnout, pak jsou to uzeniny. Neobsahují totiž nic dobrého. Ta trocha masa, která v nich je, za tu spoustu soli, konzervantů a dalších nevhodných látek, určitě nestojí. Raději si kupte kvalitní kousek masa, trochu si za něj připlaťte a dejte svému tělu skutečně to nejlepší.