Člověk jí proto, aby žil, nežije proto, aby jedl. Tato moudrost má sice hodně do sebe, v posledních letech ale v souvislosti s pořádáním různých gastrofestů a food festivalů poněkud ztrácí na platnosti. Paradoxně však moderní společnost zároveň zdůrazňuje i kult hubeného těla, což především mnoho žen vystavuje neustálým psychickým mukám při každém pohledu na ručičku na váze. Jaká výživná jídla je vhodné jíst, aby si člověk pochutnal a současně se to záporně neodrazilo na jeho figuře?
Maso z lososa je pro lidské tělo balzámem
Je všeobecně známým moudrem, že ryby do zdravého jídelníčku zkrátka patří. Nekorunovaným králem vodního světa je pak s ohledem na zdravou výživu losos, jehož maso obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin. Ty nejen přispívají k zajištění správné funkce lidského těla, ale fungují i jako prevence závažných onemocnění. Mimo těchto kyselin je v mase lososa obsaženo rovněž značné množství živočišných bílkovin, minerálních látek a vitamínů.
Kapusta pomůže i po prohýřené noci
Cenově dostupnější potravinu představuje kapusta, jejíž účinky jsou vědeckými studiemi rovněž hodnoceny jako téměř zázračné. Její konzumací získá tělo velké dávky vitamínů C, A i K. Obsaženo v ní je také hodně draslíku, hořčíku, mědi, vápníku i manganu. Kapusta se doporučuje i pro chvíle, kdy se má tělo rychle vypořádat s následky nadměrného požívání alkoholu.
Nepodceňujte brambory!
Překvapení zřejmě vyvolá informace, že mezi nejdokonalejší potraviny na světě se řadí rovněž brambory. Mohou se totiž pochlubit značným obsahem draslíku, železa, hořčíku, mědi a manganu. Nechybí v nich ani vitamín C a většina vitamínů skupiny D.
Nic se nemá přehánět a v oblasti výživy to platí dvojnásob. Téměř každé jídlo má svoje klady, ale pokud je konzumováno ve velkém množství, objeví se i nějaké zápory. Proto by měl každý člověk při sestavování svého jídelníčku klást důraz v první řadě na uměřenost.