A jestliže nevíte, rádi vám s tím poradíme. Základem je samozřejmě optimální vybavení v podobě espresovače nebo alespoň pákového kávovaru a kvalitní suroviny. Kromě špičkové kávy hraje při přípravě opravdu delikátního espressa překvapivě roli i kvalita vody. Zeptejte se svého kavárníka, jak vodu před použitím do kávy upravuje. Možná se budete divit.
Základem všeho je překvapivě kvalitní voda
Pro někoho to může být překvapivé, ale základem opravdu dobré italské kávy je voda. Ta by měla být změkčena, tedy neměl by v ní být vodní kámen a měla by být zbavena všech nežádoucích látek, které mohou kazit výslednou chuť a aroma kávy, mimo jiné například chlorové pachuti. Teprve získáte-li opravdu kvalitní vodu, dostane vaše káva sílu, která vás překvapí. Pro úpravu kohoutkové vody můžete použít filtrační konvici, filtr na kohoutek anebo si rovnou pořídit kávovar s vestavěným vodním filtrem, který zabrání tvorbě vodního kamene a prodlouží celkovou životnost zařízení. I v tomto systému je ale potřeba filtr v pravidelných intervalech měnit. Doporučené jsou 2 měsíce, ale záleží na intenzitě využívání přístroje a tvrdosti vody. Jestliže výměnu podceníte, hrozí vám opět tvrdá voda plná kontaminantů a chlóru.
Bez kvalitní jemně namleté kávy to nepůjde
Další velice důležitou komponentou dokonalého espressa je samozřejmě káva. Té by mělo být alespoň 7 gramů a měla by být nejlépe čerstvě namletá. Automatické esspressovače si kávu nadávkují samy, v těch pákových si musíte přesné množství odměřit vy. Po správném nadávkování, kávu stlačte, odpusťte přehřátou vodu a začněte presovat. Abyste dosáhli optimální chuti a aroma pravého italského espresa, je potřeba, aby voda kávou rovnoměrně protékala přibližně 20 sekund. Tento čas se snažte dodržet, protože po jeho uplynutí se již do kávy mohou dostat třísloviny, které zničí její chuť. Příprava kávy je umění, kterou když ovládnete, tak se vám vrátí v podobě dokonalé chuti, barvy a vůně.
Nezapomínejte na údržbu kávovaru
V neposlední řadě je potřeba věnovat dostatečnou pozornosti vašemu espressovači. Ten vyžaduje nejen pravidelné vyprazdňování nádobky s použitou kávou, ale také pravidelné čištění a především odvápňování. To je potřeba provádět v pravidelných intervalech, abyste předešli usazování vodního kamene v těžko dostupných místech a následnému zničení přístroje.